Friday, October 28, 2016

Mainan Dari Jepun

Monday last week Ismael n Ielyas dapat toy baru. Hasben kirim beli kat kawan dia yang duduk di Jepun. Mainan tu asal dari sana jadi murah le kat sana. Nak beli kat Malaysia mahal sangat. Cecah ratus-ratus kalau brand new. Kebetulan ada sorang kawan kami ada conference di Jepun. So, kirim melalui kawan tu bawa balik ke Malaysia.

Kawan tu tolong belikan kat kedai jual barang second hand. Yang kagumnya walaupon jual barang second hand siap ada beg plastik sendiri dengan proper packaging.

Ni lah mainan robot Gundam yang ditunggu-tunggu

Yang ni 950 Yen. Lebih kurang RM38

Yang ni plak 500 Yen. Dalam RM20.

Thursday, October 27, 2016

Printer Baru

Baru-baru ni encik suami belikan printer baru untuk aku. Actually dia nak ada satu printer sendiri kat bilik opis dia sebab leceh dia nak gi mari gi mari ke bilik aku/printer kat ground floor bangunan kami duduk. So, he offered me one brand new printer n dia ambik printer yang sedia ada kat bilik aku. Dia kata takpelah aku ambik yang baru. Untuk menaikkan siapkan PhD kata dia.

Printer baru sampai.

Printer ni listed as one of the best of its kind yang boleh print double sided automatically. Harga dia pon murah, RM264 including postage. Beli kat Lazada.


Encik suami bukan sekadar beli. Dia tolong install sekali. Terima kasing abang. 

Tadaa.....Sedia untuk digunakan

Tuesday, October 11, 2016

Mak dan Abah Melawat Cucu

4 Oktober yang lepas parents aku datang ke rumah kami untuk ziarah cucu-cucu depa terutamanya cucu baru. Aku sebenarnya tak kisah pon kalau depa tak datang ziarah sebab aku tau depa berdua tak sesihat dulu-dulu. Abah aku dia ada penyakit lemah jantung dan sentiasa berjaga-jaga dari diserang batu karang. Mak aku pulak ada kencing manis sampai tahap perlu cucuk insulin sendiri dua kali sehari. Makan depa sangat berpantang. 

Malangnya perjalanan mak ngan abah nak datang rumah kami penuh berliku. Depa ingatkan boleh datang naik bas direct Kamunting-Kuantan tapi tiket bas Kamunting-Kuantan sold out jadinya depa naik bas Kamunting-Ipoh dengan harapan boleh dapat naik bas Ipoh-Kuantan. Sampai Ipoh tiket bas Ipoh-Kuantan pon takde jugak. Jadinya depa naik bas Ipoh-KL dulu. Sampai KL depa dah keletihan jadinya depa ambik keputusan untuk bermalam di rumah adik perempuan aku di KL. Esoknya baru depa bertolak ke Kuantan. Malang sekali lagi kat tengah jalan bas pulak rosak di plaza tol Gombak. Sejam lebih jugak depa tunggu bas dibaiki. Mujur bas rosak di plaza tol yang ada tandas dan gerai jual makanan. Kesian sangat kat depa sebab terpaksa naik bas turun bas. Dah la tu, siap bawak rambutan ngan cempedak lagi dari kampung. Rambutan ada le dalam setengah baldi n cempedak dalam 4 bijik. Apa pun syukur Alhamdulillah akhirnya depa selamat jugak sampai ke rumah kami.

Mak nampak letih masa sampai Terminal Bersepadu Selatan KL. Sayu sangat tengok gambar ni. 

Sepanjang 5 hari 4 malam depa berada di Kuantan aku tak ke universiti. Lunch aku sengaja tak masak sebab nak bawak abah ngan mak cuba tempat2 makan best di Kuantan. Lagi pon payah bebenor nak masak dengan baby Iedris yang tido sekejap2 masa siang hari. 

Aku bawak mak ngan abah cuba makan kat sini, di Tanjung Lumpur. Restoren Mabiq ni tersenarai dalam The Vocket antara 10 tempat makan paling best di Kuantan. 

Bawak mak n abah ke satu restoren yang famous jugak di area Permatang Badak. Aku anggarkan kat sini ada lebih 30 jenis lauk. Sedap sangat tapi harga pon sedap la. Huhuhu....Mak n abah pilih patin pais tempoyak (makanan tradisi orang Pahang) sebab sehari sebelumnya depa suka sangat masa cuba di Restoren Mabiq.

Ini masa bawak mak n abah gi makan di The Manhattan Fish Market

Aku perhatikan mak ngan abah agak banyak luangkan masa tido maybe sebab keadaan kesihatan depa. Abah aku kadang-kadang nampak terhenti jalan dia sambil pegang dada menahan sakit. Terharu dan sayu sangat tengok bila mengenangkan gigihnya depa datang nak tengok cucu. 

Hasben bawak abah gi UMP masa dia kena jaga exam waktu malam.

Abah melawat sekali pejabat aku. Abah buat gaya professor. Hehehe...

Depa cadang nak balik Kamunting naik bas jugak. Tapi bila memikirkan keadaan kesihatan depa terutamanya abah yang x boleh tahan buang air kecil (kalau dia tahan akan jadi penyakit batu karang), kami decide untuk hantar depa ke KL dan dari KL depa boleh naik keretapi ETS. Kalau naik ETS tak risau sangat sebab kalau nak ke tandas boleh gi anytime n kalau depa lenguh2 boleh jalan2 dalam keretapi. Kebetulan hari depa nak balik tu Sabtu jadinya encik suami tak payah la apply cuti. Kami hantar depa ke rumah adik aku di KL dan esok paginya baru depa balik ke Kamunting. Alhamdulillah depa selamat sampai rumah hari Ahad petang.

Semoga Allah ampunkan segala dosa mak n abah, panjangkan umur depa dan dikurniakan kesihatan yang baik. Amin. 

Monday, October 10, 2016

Dating

Sempena baru dapat gaji hujung bulan lepas hasben aku belanja makan kat Secret Recipe. Kami gi Secret Recipe di Pekan waktu lunch masa hari bekerja. Jadinya kami gi dating la. Oopss....bukan berdua. Kami bawak sekali Iedris sebab Iedris kan aku bawa sekali gi opis buat sementara waktu ni. 

Ini first time kami makan kat Secret Recipe lepas balik dari UK. 

Baby Iedris ada sekali 

Kalau ke Secret Recipe aku suka makan kek je. Haa....bukan 3 slices ni je kam order. Ada lagi......

Ini sekali sorang satu. Apa namanya hidangan ni ntah. Tak ingat. Keknya dihidang panas-panas bersama aiskrim dan krim. beserta topping perasa pilihan dan taburan kacang. Aku amik topping Nuttela n hasben amik perasa coklat. Sangat sedap tapi jenuh jugak le aku menghabiskan sebab penuh sangat dah kek dalam perut. Huhuhu...... 

Tuesday, October 4, 2016

Aktiviti Cuti 3 Hari

Cuti 3 hari baru-baru ni kami tak berjalan ke mana-mana memandangkan kami laki bini tak sedar sebelum tu akan ada cuti panjang. Kami hanya sedar beberapa hari sebelum. Kalau tak boleh merancang awal makan angin. Tapi tak sesuai jugak sebenarnya nak berjalan jauh memandangkan aku baru je lepas pantang. 

Jadi untuk menghiburkan Ismael dan Ielyas, kami buatlah aktiviti yang termampu, yang simple-simple aje. Oleh kerana depa tak sebut pon secara specific nak ke mana-mana jadi aku andaikan depa tak la rasa bosan selama cuti 3 hari tempoh hari.


SABTU

Pagi sampai petang - kami gi Window Shopping di SSF (ingat nak beli gubahan bunga siap tapi last2 tak beli sebab takde satu pon berkenan di hati), Megamall dan East Coast Mall. Di Megamall kami bagi peluang pada Ismael dan Ielyas pilih buku mewarna di kedai buku Popular. Balik dari window shopping trus depa sibuk mewarna buku masing-masing.

Malam - Kami tengok movie Harry Potter. Tapi sebab masing-masing penat window shopping di siang hari, last-last Harry Potter tengok kami. Huhuhu.....


AHAD

Pagi - Kami ke Pasar tani sebab ada kawan dari Melaka yang sama-sama belajar kat Sheffield dulu nak datang rumah. Jadi aku nak masak skit. First time Ismael n Ielyas ke pasar tani. 

Ismael n Ielyas nampak enjoy ke pasar tani

Ismael paling suka tengok ikan. Dia syok sangat dapat sentuh ikan patin yang tengah menggelepar tu.

Kalau boleh sume jenis ikan Ismael nak pegang

Abang Ismael tolong bagi adik Iedris minum susu

Ielyas tanya papa dengan nada tak bersalah, "Papa ada one hundred tak?" Dia nak suh beli arnab tu. Dia ingat seratus tu macam tak banyak macam beli choki choki kot. Huhuhu.....

Petang - Kami dan kawan yag datang ke rumah kami tu gi plak rumah kawan kami di Sungai Soi yang jugak dulu sama-sama belajar di Sheffield. Sambil jumpa kawan seperjuangan, kami tengok baby baru dia sekali. Kawan kami tu ada dua anak laki: Iman n Luqman. Ismael n Ielyas sronok sangat bermain dengan depa.

Tu dia aksi anak-anak menampakkan betapa sronoknya depa dapat main bersama


ISNIN

Petang - We baked a cake! Lepas baking si dua beradik main toys dia. Tapi yang paling aku terhibur tengok depa main dressing up. Pastu papa dia bawak depa sekali dengan baby Iedris ke playground tak jauh dari rumah kami.

Berebut nak kacau bancuhan kek

Tak sampai lima minit bancuhan kek masuk oven depa dah tanya kek dah masak ke blom. Huhuhu....Untuk pengetahuan aktiviti masak kek ni jugak bertujuan merasmikan my brand new built in oven.  

Vanilla cake dah siap masak

Main dressing up. Selalu jugak depa main dressing up. Depa ada beberapa helai baju untuk main dressing up dan semuanya kami beli di carboot sale masa di UK. 

Malam - Belajar membaca bahasa melayu. Kejap je...tak boleh lama-lama sebab takut depa jemu. Alhamdulillah nampak ada kemajuan. 


Menghiburkan anak-anak tak semestinya mesti pergi jauh dan perlukan kos yang banyak kan? Anak-anak masih boleh happy beraktiviti walau duduk di rumah. 

Thursday, September 29, 2016

Hari-Hari Baru

Dalam post terdahulu aku kan ada citer aku buat wardrobe update. So, banyak le baju baru. Sempena untuk menaikkan semangat nak start enjin buat kerja PhD dalam/baru lepas pantang, hari-hari aku pergi universiti pakai baju/tudung baru. Lagi pon hasben aku kan bilik opis dia dok sebelah bilik aku. Kira melawa untuk suami sekali le. Hehehe.....Bukan le aku pakai semua serba baru atas bawah. Pakai yang baru n match kan dengan yang lama jugak. 

21/09/2016 - Rabu
Shawl: Escarves - baru
Top: Rayyan Haya @ Maleeqa


22/09/2016 - Khamis
Shawl: Avilia
Top: Scarffeya - baru

23/09/2016 - Jumaat
Shawl: Marshmallow Scarf
Jubah: Losravelda
Hari ni takde yang baru. Jubah n shawl tu dua-dua aku beli masa pregnant aritu @ Mood Republic di Kuantan.

26/09/2016 -  Isnin
Hijab: Neda - baru
Top: Norie Signature - baru

27/09/2016 - Selasa
Shawl: Unbranded 
Baju kurung: MuslimahClothing.Com - baru

28/09/2016 - Rabu
Shawl: Unbranded
Top: Primark
Skirt: Almari Cantek @ Modvier - baru

Amacam, cun tak awek kat atas tu? Kalau ada sesapa nak hire aku jadi model fesyen muslimah boleh le contact aku. Wakakaka.......

Nota kaki:
Aku start gi universiti 21/09 lepas sebab risau supervisor aku lupa yang aku ni blom grad. Masa tu aku masih dalam pantang, hari ke-35. Nak habis pantang dah... Tak payah le heran. Ada orang lain minggu ke-2 pon dah panjat tangga universiti demi PhD. 

Wednesday, September 28, 2016

New iPhone Cases

Aku ni biasanya tak ambik kisah sangat bab-bab phone or tab case. Kalau aku beli tujuan utama biasanya for protection. Aku akan pastikan harga dia murah n therefore kalau lunyai pon aku tak ralat. Appearance dia perkara nombor dua.

But recently aku tertengok la plak (tengah dalam pantang punya citer) ada iklan jual iPhone cases kat FB by S Studio. Tertambat la plak hati ni. So, appearance dah jadi perkara nombor satu. Masa tu tak tengok harga dia lagi. Encik suami balik dari kerja n dia dah rehat-rehat kat sofa aku pon tunjuk la kat dia iklan tu. Dia kata lawa n encourage aku beli. Kebetulan ada offer masa tu buy 2 free 1 Aku pon pilih le 3 design. Harga satu RM29. So, harga total RM58 + RM6 kos pos. Masa tu takde ready stock. Lebih kurang lepas 2 minggu phone cases nya sampai di tangan. 

Masa dalam packaging nampak cantik biasa-biasa je. Bila bukak packaging nampak cantik sangat sebab nampak warna dari pattern nya menyerlah. Pastu bila pasang kat phone plak, wow! Super duper cantik luar biasa sebab ada kesan 3D plak. Semua lubang-lubang cucuk iPhone pada cases tu terletak elok je n cases dia pon tak tak tebal macam aku punya previous case.  

Cantik kan?

Aku pakai yang ni dulu sebab seriuosly sweet sangat

So, aku highly recommend bagi sesapa yang nak beli iPhone case dari S Studio. But so far hanya ada design untuk ladies je ye... 

Nota kaki:
Aku tak pernah tengok iPhone cases lain yang ada jual dalam pasaran. Entah-entah ada yang lagi cun-cun n murah-murah,